Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2011

γορίλλες στην ομίχλη

Μπορεί να υπάρξει μια ρεαλιστική πολιτική για έξοδο από την ύφεση και την συστημική κρίση;  Αν ξεχωρίσουμε την ατομική μας συμβολή στην κρίση ανθρωπιάς, συμπάθειας  και σύμπραξης, θα μπορούσαμε να μηδενίσουμε το κοντέρ και να φτιάξουμε έναν νέο γενναίο κόσμο;
Δεν ξέρω αλλά αξίζει να αναζητήσουμε τον τρόπο. Αν σχεδιάσεις έναν κύκλο σε ένα χαρτί, κάποιος θα δει ένα γεωμετρικό σύμβολο, κάποιος το μηδέν κάποιος ένα καλαμάκι, κάποιος το χούλα χουπ. Κάπως έτσι συμβαίνει στο ’’ο κος χούλα χουπ’’ με τον τιμ ρόμπινς. Όταν αυτός σχεδίασε σε μια σελίδα τον κύκλο είδε το χούλα χοπ, και στο τέλος ένας άλλος διαφημιστής με τον ίδιο τρόπο ανακαλύπτει το καλαμάκι.   Κάτι τέτοιο συμβαίνει με το χρήμα. Ονειρευόμαστε επαναστάσεις, πολέμους, βουτιές στην πισίνα του σκρουτζ μακ ντακ και ξεχνάμε πάντα κάτι βασικό. Το χρήμα εμείς το κόβουμε. Εμείς το δημιουργούμε. Εμάς πρέπει να υπηρετεί.
Η κρίση είναι διαρκής και είναι παράλληλη με την ιστορία της οικονομίας. Δεν προέκυψε τώρα. Υπήρχε και συμβάδιζε, θα υπάρχει και θα συμβαδίζει με την οικονομία. Σε κανένα απολύτως σύστημα δεν υπάρχει έξοδος γιατί η κρίση είναι συστημική. Είναι συστατικό της οικονομίας και όχι παρενέργεια της. Η οικονομία είναι ένα πρόβλημα χωρίς λύση. Η αναζήτηση πρέπει να αφορά διεξόδους και βελτιώσεις μέσα από το ίδιο το σύστημα. 
 
Ίσως αν ζητούσαμε να τυπώσουμε χρήμα για να σβηστούν τα χρέη όλων των χωρών σίγουρα θα αδικούσαμε κάποιους (στους οποίους θα έπρεπε να δώσουμε αντίστοιχα αντισταθμιστικά οφέλη), και θα δημιουργούσαμε πληθωριστικές πιέσεις,, αλλά θα μας έβαζε όλους στον ίδιο δρόμο. Για κάτι τέτοιο όμως θα χρειάζεται μια παγκόσμια κραυγή, που δεν είναι καν ψίθυρος για την ώρα. Επίσης θα μπορούσαμε να απαιτήσουμε ευρωομόλογο, και να δανειζόμαστε με 1% (όπως απαιτούμε άλλωστε), αλλά για αυτό θα πρέπει να δυναμώσει η φωνή μας πρώτα. Όταν αρχίσουμε να πατάμε στα πόδια μας ίσως. Και αργότερα τότε να ζητήσουμε από την πραγματική ΕΕ να προωθεί τα πλεονάσματα κάποιων μελών της σε επενδύσεις σε ελλειμματικά μέλη της.
Το βασικότερο για την ελλάδα είναι να πραγματοποιεί πλεονασματικούς προϋπολογισμούς. Αν δεν μαζευτεί το έλλειμμα δεν υπάρχει πιθανότητα να αποφύγουμε την χρεοκοπία. Τα τελευταία 30 χρόνια, μόνο ο μάνος το 1992 έφερε προϋπολογισμό στα ίσα του. Δεν γίνεται να τρεφόμαστε με δανεικά. Αναγκαστικά θα πονέσουμε όλοι, δικαίως και αδίκως. Θα πρέπει να ρίξουμε το βιοτικό μας επίπεδο και να δουλέψουμε. Ταυτόχρονα πρέπει να βρούμε δουλειά για όλους. Το κράτος πρέπει να δώσει κίνητρα και φοροαπαλλαγές για δημιουργία θέσεων εργασίας. Τα απαραίτητα χρήματα μπορούν να εξοικονομηθούν μόνο πετσοκόβοντας τις αμυντικές δαπάνες. Δεν ξέρω αν το αιγαίο έχει ούτε ένα πενηνταράκι στο βυθό του και ούτε με ενδιαφέρει, αυτό το κόλπο με την τουρκία πρέπει να πάψει. Ούτε λεφτά βγάζουμε, μόνο τα πετάμε σε όπλα, με αυτήν την διένεξη. Η τουρκία έτσι και αλλιώς έχει πάρει αυτό που θέλει. Το αιγαίο είναι γκρίζα ζώνη στην πράξη. Με κάποιον τρόπο (χάγη, απευθείας συνομιλίες) πρέπει να τα βρούμε μαζί τους και άμεσα. Επίσης απολύσεις και περικοπές σε καραβανάδες καριέρας και ενοποιήσεις στρατοπέδων δεν ακούγονται άσχημα ούτε καν στην ρητορική αριστερά (όποιος δεν μας ψηφίζει κλπ).
 Όμως πρέπει να βρούμε δουλειά για όλους. Πρέπει και χρειάζεται να φτιάξουμε δουλειά για όλους. (βέβαια υπάρχουν και κάποιοι που δεν θέλουν να δουλέψουν) (και κάποιες δουλειές που κανείς μας δεν καταδέχεται να κάνει). Πρέπει να δημιουργήσουμε πλούτο. Πλούτος σημαίνει δουλειά για όλους. 
Ο δημόσιος τομέας πρέπει να δουλέψει, να συρρικνωθεί σταδιακά να γίνει φιλικός και υπηρέτης του πολίτη και να αρχίσει να δουλεύει. Για κάθε  φακελάκι που μας ζητάει  δημόσιος υπάλληλος,  να εισπράττει ένα που θα περιέχει μόνο οδηγίες για την έξοδο του προς την απόλυση. Τα φακελάκια δεν τα ζητάνε κάποιοι μόνο, υπάρχουν και κάποιοι άλλοι που τα προσφέρουν από μόνοι τους. Αντίστοιχα, καταγγελία και ποινή.
Το κράτος πρέπει να επενδύσει σε έρευνα και τεχνολογία. Δεν νομίζω να λείπει σε κανέναν μας η ολυμπιακή σήμερα, ούτε ο οσε αύριο. Το κράτος πρέπει να ελέγχει την αγορά και αν χρειάζεται να παρεμβαίνει, όμως δεν μπορεί να επενδύει άλλο χρήμα σε ψόφια άλογα. Πρέπει να πουλήσει (εξασφαλίζοντας θέσεις εργασίας και μετατάσσοντας τις υπόλοιπες) και να επενδύσει αλλού. Η τελευταία επένδυση που έχει κάνει και έχει πάει καλά ήταν η cosmote. Η αμαρτωλή intracom του κόκκαλη πέρα από την ιδιαίτερη σχέση της με τον δημόσιο τομέα, έχει κάνει επενδύσεις και πήγε καλά και στο εξωτερικό. Το να στήσει τέτοιες επενδύσεις το κράτος είναι εύκολο, γοητευτικό και είναι ένα προϊόν που δεν έχει κάνει τόσο με το κόστος του, όσο με την τεχνολογική αξία του. Δες φιλανδία και nokia.
Ο έλληνας πολίτης πρέπει να αποκτήσει καταναλωτική συνείδηση. Πρέπει να μάθει να αγοράζει προϊόντα από τον τόπο του. Τα ντόπια προϊόντα πρέπει να είναι αν όχι καλύτερα,  εφάμιλλα με τα εισαγόμενα. Το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών μπορεί να διορθωθεί είτε αυξάνοντας τις εξαγωγές (δύσκολο) είτε μειώνοντας τις εισαγωγές (ευκολότερο).   Στην παρούσα φάση πρέπει ανεξαρτήτως ποιότητας να μαζέψουμε τις εισαγωγές. Μόνο με αυτόν τον τρόπο άλλωστε θα ταραχτούν λίγο και οι αντίστοιχες αγορές. Το κράτος πρέπει να βγάλει προγράμματα για την τυποποίηση και διαφήμιση των ελλ. προϊόντων. Πόσοι από αυτούς που βρίζουν την μερκελ, μετά δεν πάνε και της τα σκάνε είτε για bmw, είτε για ψώνια supermarket στο lidl.
Το κράτος πρέπει να μαζέψει το κόστος των υψηλόβαθμων λειτουργών του. Βουλευτές, δικαστές, διευθυντές, καραβανάδες, πανεπιστημιακοί θα πρέπει να κάνουν δίαιτα. Και άμα θέλουν. Δεν είναι υποχρεωτικό να είσαι βουλευτής ή δικαστής. Όποιος δεν τα φέρνει βόλτα με τα χρήματα που θα παίρνει ας παραιτηθεί και να αναζητήσει άλλη δουλειά. Ειδικά για τους βουλευτές μιας και έχει καταργηθεί το επαγγελματικό ασυμβίβαστο δεν υπάρχει 2η κουβέντα.
Στον τραπεζικό τομέα θα πρέπει να μαζέψει την αγροτική τράπεζα και να την ενώσει με τις υπόλοιπες μικρές και να παίξει δυναμικότερα στα επιτόκια αλλά και αυστηρότερα στα αγαπημένα της παιδιά τους αγρότες. Μια κουβέντα να το λες και εύκολο σχετικά να το κάνεις, αλλά πρέπει…….  
Πράσινη ανάπτυξη ……..για τους πολλούς, με τους πολλούς. Και όχι για τους λίγους, με τους λίγους.
Άμεσο πετσόκομμα στις επιχορηγήσεις σε αθλητικούς συλλόγους και λοιπά. Δεν γίνεται να πληρώνουμε για να παίρνει ο σισέ και ο μιραλάς εκατομμύρια. Μια κωλόμπαλα βαράνε στο κάτω κάτω. Δεν γίνεται οι μαλάκες που παίζουν στοίχημα και προπο, να δίνουμε τα λεφτά τους στον ψωμιάδη και τον ζαγοράκη. Ένα μικρό συμβολικό ποσό λόγω της χρήσης του προϊόντος. Αυτό που σύμφωνα με τον μαρξ λέγεται ’’υπεραξία’’.
Το δημόσιο νοικιάζει κτίρια ενώ έχει στην κατοχή του άλλα κτίρια. Νοικιάζει τα δικά του για πενταροδεκάρες και νοικιάζει πανάκριβα αυτά που χρησιμοποιεί λόγω της συγγένειας διευθυντών, υφυπουργών, συνδικαλιστών και γραμματέων και λοιπών λαμόγιων. Ανασυγκρότηση, ορθολογισμός, συμμάζεμα. ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ. Με απλά λόγια βάζουμε τον παπανδρέου τον 2010, να κάνει την δουλειά που είχε αναθέσει ο ελληνικός λαός στον σημίτη να κάνει το 1996.
Συνεχίζουμε με κωλόχερο στην εκκλησιαστική περιουσία, παίρνουμε ότι μπορούμε να πάρουμε, χωρίς να αδικούμε και την γιαγιά που άφησε ότι είχε και δεν είχε στο σκήνωμα του άγιου ονούφριου, και τα δίνουμε στην παιδεία και στα σχολεία. Κάνουμε και δυο τρία ιδιωτικά πανεπιστήμια για να μη φεύγουν και τα βολεμένα στο εξωτερικό, και καταργούμε τα ιδιαίτερα. Όποιον καθηγητή τσιμπάμε με ιδιαίτερα τον στέλνουμε από εκεί που ήρθε.     

επίσης στο αιγαίο έχουμε ένα σωρό ξερονήσια, θα μπορούσαμε να βάλουμε τίποτα ανεμογεννήτριες εκεί, και να συνεχίσουμε την ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών στις στέγες στις πόλεις γιατί ο ήλιος και ο αέρας δεν μας έλλειψαν, και αφού μπορούν να παράγουν ρεύμα ας γίνουμε παραγωγοί. Να πουλάμε και εμείς κάτι, γιατί μόνο αγοράζουμε. 
Το ότι πουλάμε τα ασημικά πχ οτε, δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να φτιάξουμε νέο οτε. Το κράτος έχει αυτήν την δυνατότητα. Δεν χρειάζεται να ιδιωτικοποιήσεις όλες τις τράπεζες για να την πατήσεις όπως η ιρλανδία, μπορείς να φτιάξεις μια σύγχρονη τράπεζα από το πουθενά. Το κράτος είσαι ρε μεγάλε. Το αν μια καλοστημένη νέα κρατική επιχείρηση μπορεί να πιάσει, εξαρτάται και από τους πελάτες. Και ο πελάτης και ο πωλητής σε αυτήν την περίπτωση είσαι εσύ. Πόσα κορόιδα εκεί έξω δεν έχουν τις καταθέσεις τους σε ξένες τράπεζες. Όχι αυτές στην ελβετία ρε κουτά , την εμπορική την γενική την Citibank και άλλες τόσες εδώ στην ελλάδα εννοώ. Μην το κάνουμε σαν το κρατικοδίαιτο ραδιόφωνο του συνασπισμού ’’Στο κόκκινο’’, που χτυπάει και καλά τις τράπεζες, και κάθε μια ώρα εδώ και χρόνια (από εποχή ρουσσόπουλου) παίζει διαφήμιση του ’’ταχυδρομικού ταμιευτήριου’’.
Κάποτε θα μπορούσαν να λειτουργήσουν και οι καταναλωτικές ενώσεις. Αύριο για παράδειγμα και για 2 εβδομάδες κόβουμε το κρέας γιατί το έχετε πανάκριβο. Όταν χρειάζεται. Όταν πρέπει.
Αυτήν την λίστα μπορείτε να την συμπληρώσετε μόνοι σας.  Μπορούμε να τα πραγματοποιήσουμε ή αλλιώς μπορούμε να περιμένουμε την επανάσταση (στα λόγια).   
Όλα αυτά μέχρι να αντιμετωπίσουμε την επόμενη κρίση του συστήματος.

πετρος π.

1 σχόλιο:

  1. αυτα ειναι βλακειες
    κοινο μισθολογιο για ολους 2.000 ευρω μηνιατικο
    απο πρωθυπουργος μεχρι εργατης
    και οι ανεργοι 800 ευρω

    KENO KOINO

    ΑπάντησηΔιαγραφή