Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2014

Ανωτάτη μπακαλοοικονομική θεωρία.

Πριν από λίγες ημέρες ο κος τσάι-πρας (Cyprus) μου ζήτησε να αναλάβω λογογράφος του. Φυσικά αρνήθηκα και ο άνθρωπος αναγκάστηκε να ρωτήσει τον κο σταύρο ποιο παιδί από τον Δολ μπορεί να αναλάβει το δύσκολο αυτό έργο. Τσαντίστηκα όταν το έμαθα, και αντεπρότεινα να πάρω την θέση του σταθάκη στα οικονομικά. Επειδή όμως δεν ξέρω την τύφλα μου, (ούτε και ο αλέξης αλλά αυτό είναι άλλο θέμα) μετά από το 12ωρο της ταπεινής καθημερινής μου εργασίας, βγήκα στο mall (σαν το παληκάρι τα χριστούγεννα) να βρω τίποτα οικονομικά βιβλία του μαρξ να ξεστραβωθώ στα syrizo-οικονομικς να αλλάξω επάγγελμα να σωθώ.  Εννοείται δεν άφησα το ιχ  στο παρκινγκ , γιατί όπως είχε pοstaρει το παληκάρι, εκει είναι πανάκριβα. Και αναγκαστικά μπηκα ποδαράτος στο πάρκινγκ, όπου σε αντιδιαστολή με το κείμενο, κάτι αγενέστατοι παρκαδόροι μόνο που δεν με βρίσανε. Κάποιος βλάκας είχε γράψει στο facebook (ποιος;)  ότι το πάρκινγκ εκει είναι πανάκριβο, και δεν είχανε δουλειά και είχαν ζοριστεί. Την γλύτωσα, και ανέβηκα στα βιβλιοπωλεία του εμπορικού κέντρου. Όπου και πάλι σε αντιδιαστολή με το κείμενο που είχα διαβάσει, 2 ευγενικές κοπέλες έτρεξαν να με εξυπηρετήσουν  (το αφεντικό τις είχε γκαζώσει γιατί δεν είχαν βρει στο παληκάρι  το βιβλίο του λένιν και τους είχε κάνει μείωση μισθών).  Τους ρώτησα αν έχουν κάτι σε μαρξ και πολύ ευγενικά μου είπαν ότι θα το  αναζητήσουν στην αποθήκη τους. Αφού ψιθύρισε σε κάποιον στην ενδοσυννενόηση κάτι σε στυλ ‘’μα ολοι οι μαλάκες σε εμάς έρχονται;’’  και η ψείρα τις απάντησε ότι ‘’δεν την γλυτώνουμε την απόλυση’’ σκίστηκαν να μου βρουν την ‘’ανώτατατη μπακαλοοικονομική του καρλ μαρξ τόμος 2’’.  Ότι διάβασα και κατάλαβα, σας περιγράφω ακολούθως.


Ας υποθέσουμε ότι τον μάιο ο αλεξης αναλάβει πρωθυπουργός και πουμε στον λαό ότι παιδάκια παραλάβαμε καμμένη γη, ή πάνο-καμμένο γη, και αυξήσεις  φέτος 0%,  (θα υποσχεθούμε βέβαια: του χρόνου όμως θα χεστείτε στα λεφτά), όταν θα κάνουμε ταμείο μετά από ένα χρόνο, θα διαπιστώσουμε ότι ενώ είπαμε ότι οι δαπάνες μισθοδοσίας θα αυξηθούν μηδέν %, θα διαπιστώσουμε ότι έχουν αυξηθεί 4 με 5 %. Πως έγινε αυτό, θα με ρωτήσει ο πρωην πρόεδρος του 15μελούς, και θα του απαντήσω ότι κάτι 3ετίες, κάτι ωριμάνσεις, κάτι νέα πτυχία που μας προέκυψαν κάτι επιδόματα παιδιών που γεννήθηκαν με τον πελεκάνο, κάτι νεκροί που δεν πέθαναν τελικά, και ένα σωρό ακόμη λεπτομέρειες μας δημιούργησαν αυτό το μικρό έλλειμμα στον προυπολογισμό μας. Εννοείται ότι θα πάρουμε δανεικά από την κούβα και προχωράμε. Όποτε όπως καταλάβαμε το αύξηση 0% , δεν σημαίνει και απαραίτητα ότι οι δαπάνες μισθοδοσίας θα μείνουν οι ίδιες. Σίγουρα  θα αυξηθούν.
Μετά θα συζητήσουμε για 100χιλιάδες προσλήψεις στο δημόσιο, ok ευκολάκι, δεν είναι τίποτα πρόεδρε, απλά θα αυξήσουμε τα έσοδα μας δηλαδή τους φόρους,  πες 100.000Χ12μήνες Χ 1800μεικτά= 2,16 δις ευρώ. Συν κατι ψιλά ακόμη γιατί όλο και κάτι καρέκλες θα χρειαστούμε, όλο και καμιά υπερωρία θα πληρώσουμε, και κανένα χαρτί υγείας και μολύβια. Ελπίζω να θυμάται ο αλέξης ότι στο δημόσιο έχουμε πάει στους 12μισθούς (λέμε τώρα, γιατί κάποιοι πληρώνονται 16μισθούς) και να μην πει τις μπουρδες ότι καταργήθηκε ο 13ος και 14ος μισθός στον ιδιωτικό τομέα που είχε πει στην επίσκεψη του στο ΔΝΤ παρέα με τον μηλιό. Ποιος τώρα λεει στους ιδιωτικούς υπαλλήλους και λοιπούς ότι θα ξαναβάλουν το χέρι στην τσέπη επί αλέξη για να προσληφθούν 100χιλιάδες αφισοκολλητές; Ο στρατούλης βέβαια, γιατί ο μητρόπουλος θα έχει ανεξαρτητοποιηθεί και θα γράφει το 1ο από τα 6 νεα του βιβλία με θέμα «το μνημόνιο του ‘’προδότη’’ βρυξελιώτη αλέξη Cyprus».
Οπότε θα του εξηγήσω την παραβολή του μαρξ με την πουτάνα στο νησί. Το ανέκδοτο λέει ότι η λόλα παει στο νησί και κλείνει ένα δωμάτιο με ένα πενηντάρικο, ο ξενοδόχος το δινει  στον μπογιατζή που του χρώσταγε, ο μπογιατζής ξεπληρώνει τα 50ευρω στον μανάβη, και ο μανάβης  βαζει βενζίνη στο 3κυκλο, και ο βενζινάς με το ίδιο 50αρικο πληρώνει την λολα για το σπέσιαλ πρόγραμμα. Εδώ ο μηλιός και ο βαρουφάκης τα βάζουν κάτω και σου λένε το νησί τζιράρισε 250ευρω, άρα λαλάκια για το ταμείο. Βάλε 23% φπα και 26% φόρο, αρα 47 και 50ευρω, super ταμείο για το δημοσιο σύνολο 97 ευρω έσοδα. (οk βγαίνει το πρόγραμμα - θα πληρώσουμε και φέτος επίδομα έγκαιρης προσέλευσης). Μπουκάρει το σδοε στο νησί με το ζόρι βρίσκει όλο και όλο ένα 50αρικο, τους χωνει ολους για φοροδιαφυγή  και ακόμη ψάχνει ο λαφα-ζανί που χάθηκαν τα 200 λαλάκια. Απλά δεν υπήρξαν ποτέ 250ευρώ!! Πως τα εξηγουν αυτά στον αλέξη; Show me the money alex.
Ωπ, ας πουμε ότι πριν μπουκάρει το σδοε στο νησί, η λολα πρόλαβε και την έκανε για βενεζουελα μαζι με το 50αρικο να δει το φάντασμα του τσάβες, που είδε και ο μαδούρο, γιατί μας χρωστάει και κάτι πετρέλαια ο μακαρίτης. Μπουκάρει το σδοε και δεν βρίσκει ούτε το 50αρικο. Η οικονομία του νησιού είναι στεγνή. Γιατι το ευρώ σε αυτήν την περίπτωση είναι ένα κλειστό κύκλωμα αφού δεν τυπώνεις χρήμα και εχεις ένα τεράστιο εμπορικό ισοζύγιο τρεχουσων συναλλαγών, στατιστικά μπορεί να ξεμείνεις κάποια στιγμή από λαλάκια. Τα λαλάκια σου τα φέρνει ο τουρισμός, η ναυσιπλοία, οι εξαγωγές κλπ κουκί το κουκί και δύσκολα. Τα λαλάκια αν και είναι από χαρτί, δεν πέφτουν από τα λεφτόδενδρα.  Όταν αντίθετα σκιστείς στα ταξίδια στο εξωτερικό, και στις αγορές για όπλα και για εισαγωγές, και δεν εξάγεις τίποτα, τότε στατιστικά θα μπορούσε κάποια στιγμή να ψάχνεις το ευρώ  με ανιχνευτή μετάλλου στα συντριβάνια. Έλλειψη ρευστότητας. Κάτι σαν αυτό που συμβαίνει στις τράπεζες τώρα μετά το κούρεμα, και την αναμενόμενη επανακεφαλαιοποίηση που όλο θα γίνει αλλά ακόμη ούτε 50cent.
Εκει στην πέφτει ο «αναρχικός» βουλευτής διαμαντόπουλος και σου λέει να κουρέψουμε τα δάνεια των πολιτών από τις τράπεζες, οπότε του εξηγείς ότι με καταθέσεις 120δις και χορηγήσεις 160δις οποιοδήποτε κούρεμα δανείων σε έστειλε στην αργεντινή να δεις πως σηκώνονται τα ελικόπτερα. Και τους εξηγεις ότι στα υπερκερδη των τραπεζων όταν υπολογίζεις στα κέρδη και τα δάνεια που έπαιρναν στην διατραπεζική, καταλαβαίνεις  ότι άλλο τα μπόνους των τραπεζιτών και άλλο οι τράπεζες. Γιατί ευτυχώς ή δυστυχώς οι τράπεζες είμαστε εμείς. Δυστυχώς όμως δεν είμαστε οι τραπεζίτες και τα bonus τους. Οπότε μάδησε τα bonus και τους τραπεζίτες, όχι τις τράπεζες.
Οπότε και επειδή η ζωή (η κόρη του πρωην προέδρου του βαζέλα) δεν θέλει να πειράξουμε τις αμοιβές των δικαστικών το μόνο που έμεινε είναι να την πέσουμε στους εφοπλιστές. Οκ παίρνω το σαπιοκάραβο μου και φεύγω για μάλτα, λέει ο κυρ βαγγέλης ο ολυμπιακάρας. Θα μας κλάσεις μέντες του απαντά ο παναγούλης. Οπότε πρέπει να πω και εγω στον alex ότι ίσως μονο ο οοσα θα μπορούσε να φορολογεί τα εισοδήματα που προέρχονται από τα διεθνή σαπιοκάραβα, γιατί πώς να φορολογήσεις στην ελλάδα μια μεταφορά που έγινε πχ από σιγκαπούρη στην αυστραλία; Οπότε ας φύγουν; τι είχαμε τι χάσαμε; Όχι βέβαια, οι εφοπλιστες υποστηρίζουν ότι το 5% του ελληνικου ΑΕΠ προέρχεται σε δραστηριότητες που γεννούνται δευτερευόντως από αυτούς στην ελληνική αγορά. Φίλε το 5% του ΑΕΠ ακόμη και ονομαστικό να είναι και μόνο, σου μπαίνει στον συντελεστή για  το δημόσιο χρέος, φερτο και ας είναι και ρώγες. Και είναι και λαλάκια από το εξωτερικό που τα θέλουμε τρελλά. Κίνητρα δωστου να σου αφήσει και πραγματικά λαλάκια, αντι να τα αφήνει στο city.  
Στις τελευταίες σελίδες του βιβλίου  ‘’ανώτατατη μπακαλοοικονομική του καρλ μαρξ τόμος 2’’ αναγραφει την φοροδιαφυγή. Ας πούμε ότι από το παραπάνω παράδειγμα η λολα δεν έκοψε απόδειξη για τις υπηρεσίες της και ότι ο λαφαζανι τελικά δεν μπορεσε να την φορολογησει με 23% φπα και 26%φόρο. Τα λαλάκια τα κρατάει και αγοράζει ενα μαστίγιο από την μπουτικ του νησιου 20ευρω με απόδειξη και άλλα 30ευρω τα δίνει για αστακομακαρονάδα πάλι με απόδειξη. Αυτό που δημιούργησε η λόλα είναι ανισότητα, δηλαδή αν συνεχίσει να κάνει το ίδιο και να μην κόβει αποδείξεις θα μπορεί να ζει πιο πλούσια σε σχέση με τον εστιάτορα που έκοψε την απόδειξη. Τα λαλάκια όμως δεν χάθηκαν από την πραγματική οικονομία. Συνεχίζουν να κυκλοφορούν και επειδή υπάρχουν και οι μαλάκες που κόβουμε και αποδείξεις   ο ίδιος φόρος και πάνω κάτω το ίδιο φπα θα γυρίσει κάποια στιγμή στα δημόσια ταμεία. Όπου εκεί θα πέσουν στην μαύρη τρύπα για εξοπλισμούς υποβρυχιών και c4i. Ο μόνος τρόπος για να χαθουν τα λαλάκια από το δημόσιο ταμείο είναι να πάνε πλυντήριο και να βγουν εξωτερικό,  αν παίξεις πχ τα λαλακια σου σε αμοιβαία κεφάλαια της  jp-morgan και της black rock αν είσαι πχ μάγκας και τσακαλώτος, ή αν τα στείλεις για ελβετία στην λιστα λαγκαρντ όπως πχ ο  ‘’ιντεραμέρικαν’’ όποτε ζητάς στον πρώην υπάλληλο σου  βαξεβανη, να μη σε γραψει ως ‘’κοντομηνάς’’ στην δική του λίστα. Τα λαλάκια που μένουν στο νησί όσο κυκλοφορούν φορολογούνται, μόνο αν τα αφήσεις στο συρτάρι τα χάνουμε, αλλά και πάλι κάποια στιγμή ο μπόμπος θα τα βγάλει από το συρτάρι και θα τα κάνει μια γύρα στις τσέπες μας. Αν θέλαμε να δικαιολογήσουμε την φοροδιαφυγή θα λέγαμε ότι επειδή τα έσοδα της λόλας δεν είναι σταθερά (δεν δουλεύει μόνιμος σφραγιδοκράτορας στο δημόσιο) και επειδή μπορεί του χρόνου να τσιμπήσει κανένα αφροδίσιο και να μην δουλέψει, τα καβατζώνει για την δύσκολη.  Αν θέλαμε να είμαστε πιο πραγματιστές μάλλον η επιθυμία για υπεροχή στο θεσμό της ανισότητας είναι που την σπρώχνει στην φοροδιαφυγή. (προσοχή - η αναφορά στην ‘’ανωτάτη μπακαλοοικονομική’’ δεν έχει να κάνει για τα μεγαλολαμόγια). Οπότε ο λαφαζανί θα νομίζει ότι τα ευρωπουλα κάνουν auto-stop για να τα βρεις. Τι θα έλεγες sir alex να αλλάξουμε την μονιμότητα των δ.υ με δυνατότητα για 12χρόνια maximum και τα υπόλοιπα ένσημα στην ζούγκλα του ιδιωτικού τομέα με τις ‘’αγενέστατες κοπέλες’’ στα βιβλιοπωλεία που δεν πουλάνε λένιν;
Ο κος αλέξης τσάιπρας Cyprus (‘’κύπρος‘’ κατά την μεταφράστρια) είναι ο υποψήφιος πρόεδρος της ευρωβουλής που σύμφωνα με τον ευρωβουλευτή ότμαρ  κάρας δεν του έκανε ούτε μια κριτική (link) για την τρόικα  και για μια ώρα δεν του έκανε ούτε μισή αντιπρόταση για την λιτότητα, και βέβαια καμία σχέση δεν έχει με τον αγωνισταρά ελληναρά πρόεδρο του συριζα που θα σκίσει τα μνημόνια με ένα νόμο και ένα άρθρο και που έσκιζε τα πουκάμισα του γιατί το ΔΝΤ ποτέ δεν συμφώνησε με την περικοπή του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό (link) τομέα !!!! και βροντοφώναξε στον λεβεντίνο  ολι ρεν «καλό κουράγιο».  
Τα ανωτέρω δεν αποτελούν παρά ένα μπερδεμένο διαγώνιας ανάγνωσης πασάλειμμα που έριξα στο τόμο 2,  περισσότερα για αυτά ίσως να μπορούσε να μας εξηγήσει ο minority opinion αλλά κάπου την έχει κάνει ο μάγκας - μάλλον για λογογράφος του sir alex.  Ο τόμος 1 του καταπληκτικού βιβλίου του καρλμαρξ αναφέρεται στο ένα παιδί μετράει τα άστρα σαμαράς και το ‘’άλλο μείγμα’’ που μας είχε πρήξει στα ζάπεια 1,2 ,3, αλλά δεν ξέρω σε ποιο βιβλιοπωλειο θα το ανακαλύψω και πότε. Οπότε δεν σας υπόσχομαι τίποτα.  Καλό μήνα.


γιώργος δ.